Latest Ambition..


Cita-cita adalah keinginan atau impian seseorang yang ingin di gapai apabila cukup tempoh dan tahap untuk melakukannya. eh betul ker aku define cita-cita macam ni..hentam sajaalah..berdasarkan dari kefahaman aku ..HAHA..ok..ianya juga boleh di katakan sebagai sesuatu yang kau nak jadi in future, yes it suppose to be in future not now..ok tak lawak yer. Bila bercakap tentang cita-cita, masa kecik dulu aku ada beberapa list cita-cita yang aku sendiri tak tau kenapa aku mesti pilih pada masa aku di peringkat umur tersebut. Mungkin rata-ratanya adalah sebab pengaruh persekitaran, Media masssa, elektronik dan sikap ingin bersaing dengan orang..wah, kelas kau nurul, kecik lagi dah ada sifat bersaing dengan orang lain..HAHA..tapi cita-cita aku masa tu tak tetap, means akan berubah mengikut keadaan,masa dan maklumat yang aku dapat dari bahan bacaan. yelah, dulu mana ada internet bagai ni..so aku akan cari maklumat bersumber dari bacaan. Aku suka membaca, sangat sangat sangat suka. Pernah masa sekolah rendah aku tak balik rumah semata-mata nak stay dekat library..tahu sebab apa aku stay? sebab aku nak habiskan baca buku pasal "cita-cita...." aku lupa apa ayat belakang tajuk buku tu..aku jenis bangsa yang pelik sikit, sebab aku akan selidik habis-habisan pasal sesuatu yang aku curious sangat nak tahu then buat intrepretasi pasal tu. Memang kedengaran agak annoying..but its me..which is ada pro and kontra sifat aku yang annoying tu...padahal aku cuma dapat gambaran dari buku saja, dari imginasi..dan tu aku dah buat aku give up dengan senang..ya, berputus asa sebelum mencuba..tapi bagi aku tak salah untuk kita fikir something tu untuk car, baik buruk dia..maybe, kalau masuk pertandingan,mesti lawan aku bertepuk gembira sebab aku bagi dia menang tanpa bertanding...dan aku?? tak apa, bumi Allah luas..masih ada peluang lain semestinya..Then, masa masuk sekolah menengah, form1-form 3..aku masuk kelas aliran arab..so macam biasalah kan, aku akan judge terus masaa depan aku dari kedudukan aku sebagai pelajar bahasa arab tu..owh ya, masa ni cita-cita aku dah bertukar..tak nak jadi peguam syariah dah..tapi lebih kepada nak jadi penyanyi dengan cikgu..eh? korang salah baca kee..tak, betullah la tu aku nak jadi penyanyi..hahaha malu nya aku -____- padahal suara tak sedap ok nak ada cita-cita macam tu..sangat bertentangan ok..well, just fikir positif..masa tu aku belum matang lagi nak memilih pasal sesuatu..tapi masa sekolah rendah apasal aku pilih profession kerja jadi peguam? ok pening..ala..aku kira balance la...sebab still ada hati nak jadi guru..hahaha..emmm..aku terpengaruh dari akademi fantasia lah kot..menuju puncak! eh..HAHA...well, macam yang aku cakap sebelum ni, cita-cita aku akan berubah..ikut keadaan dan masa..so lepas saja tamat PMR, masa form 4 aku masuk Sekolah Teknik dan ambil course Civil Engineering..so, kalau ambil course ni..dah tentu2 lah cita-cita aku nak jadi jurutera kan..Engineer la bahasa omputih dia..wah,kelas u alls engineer, tapi yang ni aku tak pernah terpikir nak jadikan cita-cita pun..sebab orang cakap bukan senang nak jadi engineer..itu aku dengar ura-ura saja..tapi bila masuk dlm field engineering tu sendiri..aku terpaksa akur dengan cakap-cakap orang yang study engineering memang susah -_____- kalau bab kimia,fizik itu ok lagi lah walaupun kadang kala kantoi..tapi addmath??? terus terang aku lemah gila subjek ni..so,macam mana nak jadi engineer?? kang runtuh bangunan sebab aku salah kira isipadu dan density batu-bata..hahaha..i dont fancy math -__-..so, dari situ aku dapat rasa, engineering bukan field aku..so, masa nak mohon UPU pun lepas SPM, engineering mmg bukan pilihan utama..paham-paham jer la erk kenapa..hahahaha..tapi semua subjek aku pass ok..takda gagal..so, abah aku la yang mohon kan..akhirnya dapat tempat kat UiTM sabah..dalam bidang hospitality..tapi major aku Tourism management..eh lupa pulak sebelum masuk UiTM, aku ada masuk poli kejap,bidang yang sama,hospitality...tapi lepas 3 minggu aku kat sana,ada pulak panggilan U..so,aku decide untuk keluar dari poli..sebab course yang di tawarkan aku suka sikit dari yang kat poli tu..gilaa memilih minah ni..hahaha..actually,its not all about minat saja,but the desire to learn something new that can create a better future..so cita-cita aku betukar lagi..tapi aku yakin, yang cita-cita ni akan berubah lagi..so, sekarang aku ada cita-cita baru..hahahaha..AHLI KAJI BUMI ataupun GEOLOGIST..that's my latest ambition...gempak tak cita-cita baru aku?? lol..geologist ni kira mcam saintis jugak..tapi saintis yang kaji bumi...their expertise is on that particular things..dan kenapa aku nak jadi geologist?? sebab aku tertarik dengan satu dokumentari yang aku tengok dari kaca tv minggu lepas..it was quite interesting..cuma workfield as Geologist agak tough dan kebanyakan yang jadi geolosist adalah lelaki...mungkin aku tak akan kawin kot kalau aku jadi geologist..hahahaha..best nyaa...apapun, semua jalan hidup kita Allah dah dirancang elok dan cantik..cuma kita belum tahu apa yang akan terjadi di masa hadapan..mudah-mudahan ALLAH permudahkan segala urusan kita semua...Amin ya RABB :)

izinkan hamba mengundur diri dulu..;)

Thanks for reading!

2 comments:

Emma said...

semoga berjaya menjadi apa yang diimpikan lah ya! aku xda cita2.. ho3..

Cik Dania said...

Hahaha..seriously? bha aku doakan kau bertemu dengan cita-cita mu yaa ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...