Pancake versi Nuy Dania



Assalamualaikum w.b.t

Petang hari khamis yang lalu aku nak sangat makan pancake atau nama melayunya lempeng..
so, aku pun turun lah ke dapur.. pung pang pung pang kat dapur..

Dan hasil nyaa..

taraaa!!

Yang nampak hitam tu, bukan hangus okey..tekstur gula campur ngan susu cair..mmg macam tu..ikutkan tekstur/kulit dia akan jadi licin kecoklatan..tapi aku punya ni tak cukup bahan..hahaha;p

Walaupun rupa tak seindah mana, tapi rasa dia superb!!!
sampai adik bongsu aku siap request minta buat lagi untuk breakfast kemarin..
mahu bawak ke sekolah kata nya..
kembang kak long kau dek oi! hahahaha

Actually, Benda ni senang saja nak buat..Tapi time nak masak atas api tu,kena jaga laa..kang hangus pulakss lempeng kau..nak lagi senang guna non-stick pan..kalau ada kuali khas untuk pancakes tu, haa guna yang tu lah lg sonang! so tak la melekat jadinya pancakes tu..kalau tak ada non-stick pan, boleh jugak guna kuali biasa,tapi kena pandai kawal api ok..ewahh, dah macam chef dah aku ni haaa..padahal setakat masak pancakes jer pun..lain lah kalau asam pedas ka, masak lemak cili ka..hahaha..ehem, kalau nak resepi yang lain tu, nanti2 laa..ni yang simple dulu..permulaan lah katakan..hahaha

ok blog aku tak lama lagi nak jad blog masakan..wkwkwkwkwkww

chop!

Aku nak share resepi pancake simple bangat deh ni..haaa itu nama dia..
tapi kalau nak lagi sedap boleh panggil pancake Nuy Dania version..hahaha

Bahan-bahan :

115 g Tepung gandum
1 sudu besar Gula Kastor/gula biasa
1 biji Telur
150 ml Susu segar/susu cair
Mentega
secubit garam
1 susu kecil soda berkarbonat


Cara-cara:

Masukkan tepung gandum, soda berkarbonat, mentega, garam & gula ke dalam mangkuk...gaul hingga sebati..macam dah jadi serbuk roti gitu..then masukkan susu segar.. kacau lagi.. sampai semua bahan sebati..tapi jangan gaul lama2 nanti jadi macam doh roti lak.lepas tu.. buat lubang di tengah-tengah tepung tu.. pecahkan 2 biji telur..lepas tu kacau biar sebati adunan tu..last sekali masukkan lah sedikit air..jangan banyak sangat air tu..kang jadi air tepung pancakes kau..cair sangat...agak2 lah masa letak air tu yee..kang membazir ke tong perut sampah tepung kau..ewahhh dah boleh jadi chef tak aku? hahahaha..seelok nya adunan tu tak pekat or cair sangat..sederhana..contoh kalau nak tengok kepekatan tu ok ker tak..masa kacau dengan sudu, tepung tu kalau di tarik, dia tak mudah putus..smooth saja dia flow ke bawah..paham tak?? takut korang konpius lak, senang cite..ikut suka hati laa.tapi jangan suka sangat pulak...hahaha

then panas kan kuali..minyak letak dalam amount yang sedikit sajaa..macam engko masak roti canai tu.. leaser kan sedikit minyak kat kuali then tuang sesenduk adunan pancake tu kek kuali.. always jaga api..takut jadi roti legam pulak pancake korang kan.. terbalik2 kan lah sampai agak2 dah masak.. cara nak tau pancakes tu dah masak adalah timbul buih2 udara di atas pemukaan dia dan tunggu hingga buih-buih tu pecah baru di terbalikkan...then tutup api..siap!

Wallaaaaa.. sedap di makan dengan maple syrup,honey,butter ketika masih panas..yummy! hidangkan bersama teh panas sebagai hidangan minum petang ataupun sarapan pagi.

selamat mencuba!


4 comments:

PK said...

bikin lapar.

Cik Dania said...

PK- bilang pakar masak,lawan tu oliver..haha

art_tiey said...

xda slera mskan kw .LOL

Cik Dania said...

Gatie~ kuang jaq! nanti i masak u takyah makan k? hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...