:: Menghargai ::



kalo bagi korang, pntg x sifat or sikap menghargai nie dlm kehidupan??
kalo tnya aku,jwpn nya, tentula yes~!!
bg aku, pntg sesgt..knp?? sbb, bila kita appreciate apa yg org buat or bg kt kita..xkirala,dari segi perbuatan,percakapan or apa2 je..xmustahil suatu hari nnt,kita juga akn dpt bnda yg sama mcm yg kita bagi kt dia. means, sbgi cnth, kalo mak kita masakkan mknn fav kita..kita kena la ucp "terima kasih mak.."..so,mak kita akn rasa dihargai wlupun hanya dgn ucapan "terima kasih"..it was a magic word..bila kita ckp sesuai pd waktu n tmpt..sejuk jaa hati dgr..mcm word "maaf" jgk..=)

selain tu,contohnya,bila kekasih kita ucp, miss u or love u kt kita mcm dpt msg or notes dr si dia.. kena bls dgn ayt seumpamanya..kalo sibuk,bila ada masa..jgn lupa reply..or luang sikit masa  ucp bnda baik pnya tu..sebab,bila org dh ckp mcm tu dekat kita..
ia nya tentu sgt besar makna nya pd org yg ucp tu..xkira la boys or gurls..tp,biasa nya,gurl, sensetif skit...haha..(aku ka??) lalalaa.. ..jadi,amalkan lah memjawab kembali pengucapan itu..sebagai tnda..anda menghargai usaha nya mengucapkan ayt keramat itu....
yalah,xsemua org akn ckp kt kita mcm tu kn..so kenala hargai..=)

selain itu, bila ada org bagi kita hadiah...xkirala time birthay or pa2 reason pun,kita kena la trima ngn hati terbuka..wlupun myb kita xsuka ngn hadiah tu..tp,jgn la pula di buang..kecik hati si pemberi..kalo xsuka pun,setidak-tidaknya..simpanla elok2..ala,bkn bnda tu kacau kita kn..kalo xnk membazir,bagi jaa ngn saudara terdekat..sibling ka,closest fwen ka..ngee~

byk lagi sebenarnya konteks menghargai nie..tapi..nie jaala yg ada dlm otak aku skrg..
apapun..thnx 4 reading..

bye.

=)

3 comments:

Ayuni said...

btul, setuju sgt2

Sasa Al-Sharif said...

terima kasih follow, aku follow ko jugak ya :)

♥●Dhia As-syifaa♥● said...

@ayuni~yaa..:)

@sasa~ UW..thanx..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...